29 juny L’Aeroport de Lleida-Alguaire serà la base de proves de dos projectes per integrar l’operació de drons en entorns aeroportuaris
Aeroports de Catalunya ha presentat dos nous projectes que faran de l’Aeroport de Lleida-Alguaire base de proves per integrar l’operació de drons en entorns aeroportuaris. Ho ha fet en el marc d’Expodrónica 2022, una de les fires més importants d’Europa de drons i nova mobilitat aèria que s’està celebrant fins avui a Madrid. Aquestes dues noves iniciatives, que s’engegaran durant aquest any, responen a l’aposta d’Aeroports de Catalunya per la tecnologia i la innovació a l’aeroport de Lleida-Alguaire i per un sector, el relacionat amb els vehicles aeris no tripulats, que està en desenvolupament.
Una de les actuacions que s’han presentat correspon a un projecte europeu, SAMVA, en què l’empresa pública de la Generalitat participa conjuntament amb les companyies Ehang, Pildolabs, Thales Alenia Space, i Eliance i l’associació Airports Region Council. El projecte desenvoluparà una base de proves a l’aeroport de Lleida-Alguaire per a tecnologies de vol autònoms i gestió de l’espai aeri.
Així, aquest projecte consolida l’aeroport lleidatà com a plataforma innovadora per a mobilitat aèria urbana. L’empresa xinesa EHang hi farà proves amb el seu vehicle aeri EH216, que permetran explorar l’aplicació d’aquest tipus de vehicles en un entorn aeroportuari, tot contribuint a un espai aeri més integrat i sostenible i promovent encara més solucions de mobilitat aèria segures, autònomes i ecològiques.
D’altra banda, Aeroports de Catalunya i Inmarsat, una empresa britànica de telecomunicacions per satèl·lit, han signat un acord per a desenvolupar a l’aeroport de Lleida-Alguaire un centre de proves i demostració de tecnologies d’avantguarda ATM (gestió del tràfic aeri) i UTM (gestió del tràfic sense tripulació).
Així, l’aeroport de Lleida esdevindrà un referent per a proves de l’espai aeri amb el desenvolupament de VELARIS, una aplicació vehicles aeris no tripulats, proveint-los de comunicacions segures per a volar més enllà de la línia de visió i integrar-se amb les aeronaus dins l’espai aeri comercial.