El Govern impulsa el centre de proves de motors coet de l’Estratègia NewSpace a l’aeroport de Lleida-Alguaire

El centre de proves de motors de coet, una de les infraestructures clau previstes a l’estratègia New Space impulsada pel Govern per promoure la nova economia de l’espai, ha fet avui dia 22 de setembre el primer pas per al seu establiment, desenvolupament i consolidació a l’aeroport de Lleida-Alguaire, amb la signatura del contracte d’adjudicació de la primera fase del projecte a l’empresa Pangea Aerospace. Aquesta primera fase inclou les obres de condicionament del banc de proves de subcomponents (ignitors, injectors, materials, etc.) i la redacció del projecte constructiu, en el mateix espai, del banc de proves per a motors de coet de fins a 500 Kilonewtons de potència que integraran el nou centre.

Així ho han anunciat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i la consellera de Territori, Ester Capella i Farré, en l’acte de presentació del nou centre, que ha tingut lloc a la zona de proves de l’aeroport lleidatà just després de la signatura del contracte per part del president d’Aeroports de Catalunya, Daniel Albalate Del Sol, com a entitat licitadora, i del director general de Pangea, Adrià Argemí Samsó, com a empresa adjudicatària.

Tal com es destaca a l’avantprojecte de la licitació, redactada a partir de les directrius i els estudis tècnics elaborats per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), actualment Europa compta amb pocs entorns o espais adients per fer proves de propulsió per a coets-llançadora. Els que hi ha, estan saturats i amb llistes d’espera de més d’un any per poder-los utilitzar. Per tant, disposar d’aquestes infraestructures a Catalunya suposa una oportunitat per posicionar el país en aquest mercat emergent i convertir Lleida-Alguaire en espai referent i pol d’atracció de projectes públics i privats de l’ecosistema aeroespacial local i global, un sector industrial d’alt valor afegit.

El nou centre de proves de motors coet s’ubicarà a l’actual zona de proves de l’aeroport de Lleida-Alguaire, un espai de terra i formigó de 95 metres de llargada per 65 d’amplada envoltat per una tanca perimetral amb accés restringit. Aquest espai, habilitat amb un seguit de mòduls per donar cabuda a les peticions privades per fer-hi proves, ja ha estat utilitzat puntualment per algunes empreses de l’ecosistema aeroespacial com Pangea, que hi ha provat el seu motor U-NYX de propulsió per a satèl·lits U-NYX i sub-components del motor de coet ARCOS, i l’associació d’estudiants de l’ESEIAAT-UPC Cosmic Research. Altres empreses privades i l’Agència Espacial Europea (ESA) també han requerit informació de les instal·lacions per provar-hi altres sistemes al 2024.

La posada en marxa del contracte suposarà avançar en aquest sentit, ja que permetrà engegar les operacions comercials del centre i assentarà les bases per a l’ampliació i consolidació d’aquest espai com a zona de proves amb capacitat per donar servei a diferents actors de l’ecosistema aeroespacial i amb la flexibilitat i els costos que requereix l’economia NewSpace.