El projecte de drons Niu.link d’Aeroports de Catalunya dotat amb 1,2 MEUR pel programa transfronterer POCTEFA

Aeroports de Catalunya ja disposa del finançament per desenvolupar el projecte Niu.link, que preveu la creació de corredors transfronterers per a drons per a transportar material biosantiari. L’objectiu és que se’n beneficiïn hospitals, centres de salut, laboratoris i ciutadans dels Pirineus de territoris afectats per processos de despoblació que requereixin solució avançada en transport biosanitari.

El projecte ha rebut 1,2 milions d’euros del Programa Interreg VI- Espanya-França i Andorra POCTEFA 2021-2027, que finança projectes de cooperació transfronterera dissenyats i gestionats per entitats dels dos costats dels Pirineu. D’altra banda, el consorci creat i liderat per Aeroports de Catalunya per tirar endavant aquest projecte està format per diversos socis que, en conjunt, aporten uns altres 800.000 €. 

Niu.link també preveu executar un vertiport experimental a Lleida-Alguaire (estació per a drons)  per estudiar el transport entre corredors, amb l’objectiu de replicar-lo en diferents formats segons el territori a on es localitzi.

Aquesta iniciativa promocionarà el Pirineu com a focus d’innovació i coneixement europeu en el desenvolupament de les tecnologies de vehicles aeris no tripulats i contribuirà a la descarbonització dels serveis per la mobilitat existent que ara es fan per carretera. 

Els socis que conformen el consorci són:

PildoLabs: proveïdor de serveis per a la navegació aèria. Aportarà les seves capacitats en el disseny dels corredors, a fi de permetre la integració i gestió segura de les operacions.

Pirineos Drone: empresa especialista en gestió amb drons per a inspeccions, especialitzada  en entorns rurals i de muntanya.

Universitat Oberta de Catalunya: analitzarà la viabilitat d’implementar els corredors logístics que permetin abastir material sanitari en zones transfrontereres de muntanya.

Universitat de Lleida: analitzarà el territori i la cartografia dels corredors proposats. 

Universitat de Barcelona: elaborarà un informe basat en la quantificació de l’impacte econòmic i beneficis socials dels serveis de transport biosanitari transfronterer amb drons. 

Innov’ATM: aportarà les solucions innovadores per la seguretat de l’espai aeri. Aquesta empresa és líder a França en la gestió de transit aeri per a drons.

Instadrone: empresa francesa de venta, distribució i integració de tecnologies dron. Té un servei que fa entrada de mostres biomèdiques entre hospital de Puigcerdà i Inovie Biomedilab, a Saillagouse.