Els consellers Calvet i El Homrani presenten l’Escola de Formació Aeronàutica EFAV a l’aeroport de Lleida-Alguaire, que entrarà en funcionament el primer trimestre de 2021

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, han visitat la futura escola de mecànics aeronàutics de l’Escola de Formació Aeronàutica de Vilanova i la Geltrú (EFAV), que obrirà les portes el primer trimestre del 2021 a l’aeroport de Lleida-Alguaire. A l’acte, també hi han participat el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, així com l’alcalde d’Alguaire, Antoni Perea.

L’escola neix gràcies a l’impuls i col·laboració de diverses administracions públiques que han apostat per instal·lar-la a l’aeroport de Lleida-Alguaire, ja que el  seu entorn d’activitat aeronàutica el fa un espai idoni per a programar cursos de formació ocupacional de personal mecànic en manteniment aeronàutic.

Actualment, l’aeroport de Lleida-Alguaire està desenvolupant un espai de co-working per a poder acollir projectes formatius i tecnològics vinculats a la indústria aeronàutica: hi haurà un espai de reunions i classes teòriques a una de les plantes de la torre de control i una part de l’antic magatzem es convertirà en espai de pràctiques i magatzem. Es reformaran un total de 870m2 (en una primera fase) i el pressupost de licitació d’aquestes obres ha estat de 49.343,81 euros.

La instal·lació d’aquesta escola a l’aeroport de Lleida-Alguaire és una oportunitat de formació per a les comarques de Lleida en un sector amb bones expectatives de futur i en creixement, amb un altíssim índex d’inserció laboral en un àmbit que també es troba en un context de relleu generacional.

El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC)  i l’Escola de Formació Aeronàutica de Vilanova reforcen l’oferta formativa en matèria aeronàutica amb el Certificat de Professionalitat d’Operacions Auxiliars de Manteniment Aeronàutic que s’impartirà a l’Aeroport de Lleida-Alguaire.

Els estudis de l’EFAV, a més, estan reconeguts i avalats a nivell estatal i europeu, l’escola compta amb una interessantíssima xarxa de col·laboracions i sinèrgies amb empreses i organitzacions del sector aeronàutic, i l’alumnat té un índex d’inserció laboral del 100%.

L’aeròdrom de Lleida-Alguaire acull la segona seu de l’EFAV gràcies al conveni signat el passat mes de juny entre Aeroports de Catalunya i l’Ajuntament de Vilanova per a l’establiment d’una escola de formació de mecànics aeronàutics a Alguaire.

Projectes formatius com el que s’ha presentat avui són el substrat per l’èxit de la reorientació estratègica de l’aeroport de Lleida-Alguaire com a plataforma industrial, tecnològica i de formació, al servei de la indústria aeronàutica.

En l’àmbit de la formació, l’EFAV se suma a les actuals escoles de pilots basades a l’aeroport: BAA Training, que pertany al grup d’aviació lituà Avia Solutions Group, i la BCN Flight School, propietat de l’aeroclub de Barcelona Sabadell.

La presència d’una escola de tècnics de manteniment a Lleida-Alguaire, en aquest cas, ha estat un element decisiu per tal que Avia Solutions Group hagi decidit la creació d’una nova empresa de manteniment d’aeronaus, que estarà basada a les instal·lacions de l’aeroport de Lleida-Alguaire, ocupant un dels hangars que recentment s’han instal·lat a l’aeroport.

Es tracta doncs, d’un cas il·lustratiu de formació dual, en què centre educatiu i empresa es coresponsabilitzen de la formació; un exemple també de retroalimentació dels projectes formatius, industrials i tecnològics.