S’ha signat un acord entre Aeroports i l’empresa EHang, de vehicles aeris autònoms que funcionen amb un centre de comandament a distància, i es preveu que l’empresa s’instal·li a l’aeroport lleidatà

Aeroports de Catalunya i l’empresa xinesa EHang han firmat un acord estratègic per col·laborar en mobilitat aèria urbana (UAM). El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha participat en l’acte de signatura i ha destacat que es tracta d’una empresa puntera “en tot el que fa referència al desenvolupament de drons i ginys aeronàutics dedicats tant a la logística com al transport de viatgers”. Una col·laboració que donarà valor afegit a l’aeroport: “No parlem d’expectatives sinó de realitat, d’un present que té molt camí per recórrer. Les solucions d’EHang son molt enginyoses. Estem parlant de mobilitat sostenible, autònoma i estem parlant d’una mobilitat segura ràpida i eficient”. En les properes setmanes, ha dit el conseller, “veurem com l’acord concreta de quina manera s’ha de posar al servei d’aquesta mobilitat l’ecosistema aeroportuari de Catalunya.”

Calvet ha parlat de les actuals xifres de trànsit aeri i del futur treball que caldrà fer per a recuperar-les. “És un aeroport que pretén seguir amb l’activitat comercial, tot i que és una activitat avui molt tocada per la pandèmia. Vull recordar que els trànsits aeris han quedat molt reduïts en totes les facetes tant de passatgers com comercial. Els propers anys el gran debat serà com recuperar el trànsit aeri,” ha puntualitzat el conseller.

EHang, líder mundial en solucions de mobilitat aèria no tripulada vol promoure, a l’aeroport de Lleida-Alguaire, vehicles aeris autònoms que funcionen amb un centre de comandament UAM a distància, un nou sistema, segur i sostenible. La implementació d’aquesta empresa internacional a l’aeroport generarà llocs de treball tècnics (R+D) a Alguaire a mitjà i llarg termini.

Aquesta empresa, que ja té presència a Europa, és la primera vegada que signa un acord amb un aeroport, per tant, per a establir-se i fer proves en un espai aeroportuari. La companyia té una varietat de productes i solucions de vehicles aeris autònoms per a totes les indústries del món, cobrint la part d’aplicació i els camps de mobilitat aèria urbana (inclòs el transport de passatgers i la logística), la gestió de ciutats intel·ligents i el centre de comandament i control de vehicles aeris autònoms.

EHang considera que l’aeroport de Lleida-Alguaire és una plataforma excel·lent per ubicar-se en un aeroport comercial i d’alt focus experimental per així desenvolupar, innovar i provar els seus equips coordinant amb un entorn real d’operacions aeroportuàries, així com un showroom adequat per al mercat europeu, que oferirà les novetats de desenvolupament i creixement de la companyia.

A més, ambdues parts estan d’acord que el repte per oferir una aviació més sostenible i flexible són temes que s’adapten a l’estratègia europea en transport. Així, en el seu desplegament, podria comptar, entre altres eines, amb fons europeus de nova generació i New Horizon.

EHang participa en diversos projectes H2020 promoguts per SESAR JU i la Unió Europea on volaran amb els seus aerotaxis a més de 8 ciutats europees. EHang ja ha demostrat la fiabilitat, sostenibilitat i eficiència dels seus vols amb més de 10.000 hores de vol en més de 40 ciutats i 8 països (Àustria, Qatar, la Xina, Holanda, EUA, Corea de Sud, Canadà, etc).